Uppdrag granskning visar inte hela bilden
Det finns ett förtroendegap mellan våra besökare och de sociala myndigheterna. Vår roll är att minska gapet, bland annat genom att motverka desinformationen om svenska myndigheter. Den intervjuade imamen känner inte igen sig i bilden. Uppdrag Granskning har trots våra förfrågningar vägrat lämna ut ljudinspelningarna.
I höstas ringde en reporter från Uppdrag Granskning till flera moskéer. Reportern ägnade sig åt ”wallraff” en journalistisk metod där en reporter utger en falsk identitet i syfte att samla information. Stockholms moskén välkomnar alla granskningar, vare sig det sker via SVT eller ett anonymt besök. Men vi känner inte igen oss i den bild som Uppdrag Granskning ger.
Reportern utgav sig för att vara en kvinna som är rädd för socialtjänsten eftersom socialtjänsten riktat kritik mot hennes behandling av sitt barn. Hon ringde till imamen och hade ett långt samtal gällande detta. Två meningar i det långa samtalet har klippts ut av Uppdrag granskning och fått vår moské att framstå som att vi är för barnaga. Vi vill vara övertydliga: det är aldrig ok att slå ett barn.
I samtalet utgick imamen från att kvinnan inte hade slagit sin son. Utifrån den informationen uppmanade han henne att samarbeta med socialtjänsten.
I samtalet framgår även att imamen uppmanat kvinnan att informera barnet om att hon eventuellt kan hamna i fängelse eller att barnet kan omhändertas efter mötet. Även om imamen själv menar att syftet är att förbereda barnet inför en mycket traumatisk upplevelse och att samtalet i sin helhet kretsade kring att uppmana kvinnan att gå på mötet och öppna upp sig – oavsett konsekvenserna – så anser vi att imamens ordval var olyckliga och kan förstås som att imamen uppmanat kvinnan att hota och skrämma sin son. Det var aldrig hans syfte, och inte heller en ståndpunkt som moskén står bakom.
Vi har begärt ut hela inspelningsmaterialet för att bättre förstå var det brast i kommunikationen, men Uppdrag granskning har valt att inte förse oss med inspelningsmaterialet i sin helhet. Istället har vi endast fått ta del av lösryckta citat som ger oss varken kontext eller sammanhang.
Vidare är vi kritiska till hur programmet valt att sammanblanda olyckliga rådgivningar med den stora desinformationskampanjen från utlandet på ett sätt som ger sken av att Stockholms Moské är bidragande faktor. Det är den här typen av generaliseringar som snarare bidrar till att öka ett redan stort förtroendegap.
Med det sagt vill vi gärna lyfta frågan om moskén som en trygg plats. Där alla kan vända sig, oavsett bekymmer eller problem. Våra imamer är inte formellt utbildade familjerådgivare eller utbildade i barnpsykologi. Vår primära ambition är att få föräldrarna att öppna upp sig för de sakkunniga på socialtjänsten och ta emot den professionella hjälp som socialtjänsten erbjuder.
Stockholms Moskés uppgift är att agera brobryggare, mellan socialtjänsten och medlemmar.
– Stockholms Moské
SENASTE NYHETERNA
Besvikelse över planerad koranbränning i närheten av moskén
Pressmeddelande 10 april, 2024. Stockholms Moské uttrycker besvikelse över planerad koranbränning i närheten av moskén Stockholmsmoskén uttrycker en besvikelse
Eid Mubarak från Stockholms Moské!
Eid Mubarak önskar Stockholms Moské! Vi gratulerar er ankomsten av Eid al-Fitr som infaller på onsdag den 10 april,
Eidbön | Onsdag 10 april
Stockholms Moské välkomnar dig till Eidbön på onsdag den 10 april. Bönen utförs i tre olika omgångar: • Första
MOKSÉNS ÖPPETTIDER
Moskén är alltid öppen vid bönestunderna
Måndag – Fredag | 09:00 – 17:00 |
Lördag | 09:00 – 17:00 |
Söndag | 09:00 – 17:00 |