Onsdag den 18 maj 2022 sänder Uppdrag granskning ett reportage om skilsmässa inom islam. I reportaget framkommer att muslimska kvinnor har svårt att få sin skilsmässa godkänd i hemlandet trots beslut från svensk domstol. Ett utav exemplen som ges i reportaget är att Stockholms moské vägrar att utfärda en skilsmässa från en kvinna som redan drivit igenom sin skilsmässa utifrån svensk lagstiftning.

Tittar man på programmet säger vikarierande receptionisten för vår moské att kvinnan inte behöver skilja sig islamiskt om en skilsmässa redan har verkställt av en svensk domstol. Vår praxis är att om man har skilt sig via en domstol så upphör äktenskapet per automatik även islamiskt. Vidare förklarar moskédirektören Mahmoud Khalfi i reportaget att kvinnor inte behöver skilja sig religiöst om äktenskapet var registrerat i Sverige och om skilsmässan redan har gått igenom en svensk domstol. Trots dessa tydliga uttalande från vår företrädare har Uppdrag granskning valt att beskriva vår församling som en plats där kvinnor inte får den hjälp de behöver när de vänder sig till oss. De menar även att vår verksamhet skulle strida mot de demokratiska principerna och att vi inte borde få det stöd som församlingar och föreningar kan ta del utav.

I motsats till vad som framkommer i Uppdrag granskning har Stockholms moské sedan länge uppmärksammat kvinnor saknar möjligheten att bryta sig loss från äktenskap. Redan 2007 intervjuades vår moskédirektör i Dagens Nyheter (länk till artikel) om kvinnors utsatthet gällande skilsmässor. Motsatsen till vad Uppdrag granskning påstår har moskén bistått till hjälp och stöd i den mån vi kan stötta kvinnor som vill skilja sig från sina män. Bland annat brukar vi intyga svenska domstolshandlingar åt ambassader i Sverige som bara godkänner religiösa skilsmässor för att kvinnor även ska kunna betraktas som skilda i deras hemländer.

Integration och migrationsministern Anders Ygeman (s) hänvisar i Uppdrag granskning till de nya demokrativillkoren som ska säkerställa att trossamfund och civilsamhälle verkar efter demokratiska principer. Stockholms moské uttrycker en stark oro för att demokrativillkoren alltmer används som ett politiskt verktyg för att på godtyckliga grunder, avfinansiera muslimska församlingar och organisationer, samtidigt som de mest utsatta får stå utan hjälp.

Stockholms moskés företrädare har i många år lyft problematiken om kvinnor som faller offer för byråkrati i strävan att få skilja sig med sina män. Uppdrag granskning menar att ansvarsbördan för denna enorma samhällsutmaning enbart ligger i våra händer. Men detta har länge varit ett politiskt problem där även politiken har ett ansvar för dessa kvinnor. Vi anser att ansvaret måste fördelas jämnt mellan olika instanser. Därför behöver politiken, myndigheterna och civilsamhället komma samman för att ta itu med problemet.

– Stockholms moské

SENASTE NYHETERNA

MOKSÉNS ÖPPETTIDER

Moskén är alltid öppen vid bönestunderna

Måndag – Fredag 09:00 – 17:00
Lördag 09:00 – 17:00
Söndag 09:00 – 17:00

KONTAKTA OSS

Du är välkommen att kontakta Stockholms moské och få dina frågor och funderingar besvarade.

  • Islamiska Förbundet Stockholms Moské
    Kapellgränd 10, 116 25 Stockholm

  • 08-509 109 00

  • info@stockholmsmoske.se

  • PG: 64 67 75-7

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER